Görkemli Mısır, uzun tarihi ve muhteşem eserleri ile görenleri hala büyülemektedir. Bugün Mısır eski ihtişamını arıyor. Peki tüm Mısır imparatorluğu nasıl sona erdi?
Kaynak:https://www.history.com/news/decline-…
Eski Mısır, büyük bir tarihe ve kültürel zenginliğe sahip bir medeniyetti.
Nil nehri üzerindeki Mısır imparatorluğu Tutankhamun, Thutmose III ve II idi. Gücünün ve zenginliğinin zirvesine Yeni Krallık döneminde Ramses gibi efsanevi firavunlarla ulaştı.
Ancak bu büyük medeniyet zamanla eski ihtişamını kaybetmeye başlamıştır.
1. Mısır imparatorluğunun son büyük firavunu III. Ramses’in saltanatı sona erdi.
Deniz Kavimleri’nin kesin kimliği henüz bilinmemekle birlikte, kıtlık sonucu Doğu Akdeniz’den göç ederek yeni bir vatan arayan bir grup mülteci olduğu düşünülmektedir.
MÖ 1177’de III. Ramses, ikinci büyük Deniz Kavimleri’nin işgalini başarıyla püskürttü ve zaferi, Medinet Habu’daki mezarının duvarlarına kazındı.
2. Tunç Çağı Çöküşü, Mısır imparatorluğunun zayıflamasında da etkili oldu.
Örneğin Yunan Mikenler ve Anadolu’daki Hititler bu krallıklardan bazılarıydı.
3. Hastalıklar Eski Mısır’ı kasıp kavurdu.
Bugün V. Ramses’in çiçek hastalığından ölüp ölmediği kesin olmasa da, kayıtlar V. Ramses ve ailesinin yeni kazılan mezarlara gömüldüğünü ve Krallar Vadisi’ne en yakın ziyaretçilerin yaklaşık 6 ay sonra ayrıldığını gösteriyor.
4. V. Ramses ve VI. Ramses döneminde Mısır ve Sina Yarımadası’ndaki değerli bakır ve firuze madenlerinin kontrolü kaybedildi.
5. Daha sonra MÖ 12. yy sonlarında IX. Ramses döneminde Mısır’da birçok mezar soygunu gerçekleşti.
6. Tahta çıkan yabancı firavunlar da bu devirmede etkili oldu.
7. Libya kökenli bir firavun olan Shoshenk I, MÖ 10. yüzyılda İsrail ve Yahuda krallıklarını işgal etti ve III. Ramses’in ihtişamlı günlerini geri getirmeye çalışsa da başarılı olamadı.
8. Mısır, son parlak dönemlerini Büyük İskender’in ölümünden sonra Mısır’ı yöneten Ptolemaios Hanedanı ile yaşadı.