İş

ABD Merkez Bankası’nın para politikasına ilişkin belirsizlikler piyasaları zorluyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasına ilişkin belirsizlikler küresel piyasalarda fiyatlamayı zorlaştırırken, bugün gözler yoğun makroekonomik veri takvimine çevrildi.

ABD’de borç limiti krizine ilişkin gelişmeler ve Fed’in atacağı adımlara ilişkin soru işaretleri, yatırımcıları temkinli olmaya yöneltiyor.

Borç limitinin 2025 yılına kadar askıya alınmasını ve federal harcamaların iki yıl süreyle sınırlandırılmasını öngören yasa tasarısı dün ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylanırken, tasarının Pazartesi gününe kadar Senato’dan geçmesi gerekiyor. Tasarının bugün Demokratların kontrolünde olan Senato’dan geçebileceği belirtiliyor.

Öte yandan ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre işgücü piyasası sıcak seyrederken JOLTS’ta Açılan İş Sayısı Nisan’da 10 milyon 103 bin ile piyasa beklentilerini aştı.

Buna rağmen, Fed’in “Bej Kitap” raporu, ülkedeki ekonomik aktivitenin Nisan ve Mayıs başında “çok az” değiştiğini, geleceğe yönelik büyüme beklentilerinin ise bir miktar kötüleştiğini belirtti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmelerini takip ederken, Fed’in Haziran ayı toplantısında faiz oranlarını artırmaması gerektiğini belirtti. Faiz artırımında bir görüşmenin atlanabileceğini düşündüğünü belirten Harker, gelecekteki bilgilerin fikrini değiştirebileceğini kaydetti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson da Fed’in bir toplantıda faiz oranlarını sabit tutma kararı almasının para politikasındaki sıkılaştırmanın sona erdiği anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti.

Bu gelişmelerin ardından para piyasalarında Fed’in bu ayki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı beklentisi yüzde 38’e gerilerken, son faiz oranının yüzde 5.25-5.50 seviyelerinde olması bekleniyor. Yüzde 85 olasılık.

Analistler, Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin fiyatlamalara etki etmesinin beklendiğini belirterek, Fed yetkililerinin açıklamalarının da yakından takip edildiğini kaydetti.

Bu ayki toplantıda faiz artırım fiyatlarındaki gerilemeyle altının ons fiyatı güçlenerek yükselişini üçüncü güne taşırken, Brent petrolün varil fiyatı yeni dönemde yüzde 1 artarak 73 dolara yükseldi. son iki günde yüzde 6’dan fazla değer kaybettikten sonraki gün.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,61, Nasdaq endeksi yüzde 0,63 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,41 düştü. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne karışık hareketlerle başladı.

Dün Avrupa’da satış ağırlıklı bir seyir göze çarparken, bugün gözler Euro Bölgesi’nde açıklanacak enflasyon bilgilerine çevrildi.

Dün açıklanan verilere göre Almanya’da Nisan ayında yüzde 7,2 olan yıllık enflasyon, Mayıs ayında beklentilerin üzerinde yüzde 6,1’e geriledi.

Benzer şekilde Fransa’da da enerji, gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışların azalmasıyla enflasyon yüzde 5,1 ile bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Söz konusu gelişmelere rağmen Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri “şahin” açıklamalarını sürdürürken, ECB üyesi Olli Rehn çekirdek enflasyonda arzu edilen yavaşlama gerçekleşmeden AMB’nin faiz indirimini düşünmeyeceğini belirtti.

Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un bugün Fransa’nın ülke notunu gözden geçirmesi beklenirken, olası bir not indiriminin yaşanabileceği belirtiliyor.

Dün Almanya’da DAX 40 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,54, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,01 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1,97 azaldı. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne satış odaklı bir seyirle başladı.

Güney Kore hariç Asya piyasalarında alım ağırlıklı bir seyir göze çarparken, ABD’de borç limiti krizinin zamanında çözülebileceğine dair iyimserlik ve Çin’de açıklanan veriler bu gidişatı destekliyor.

Çin’de bugün açıklanan bilgilere göre, Caixin imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) genişlemeye işaret ederek 50,9’a yükselirken, Japonya’da imalat sanayi PMI 50,6’ya geriledi.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,8 artarken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,3 azaldı.

Dün iç piyasada satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışın yüzde 1,30 altında 4.886,91 puandan tamamladı.

Dün yüzde 1,6 artışla 20.7995’ten kapanan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 20.7750 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün ABD’de imalat sanayi PMI ve ADP özel bölüm istihdam bilgileri başta olmak üzere yoğun bilgilendirme gündeminin takip edileceğini belirten analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 5.000 ve 5.200 seviyelerinin direnç konumunda ve 4.800 puan olduğuna dikkat çekti. takviye konumundadır.

Bugün piyasalarda takip edilecek bilgiler şu şekilde:

10.00 Türkiye Nisan ayı imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, Mayıs imalat PMI

12.00 Euro Bölgesi, Mayıs ayı TÜFE

12.00 Euro bölgesi, Nisan ayı işsizlik oranı

14.00 Türkiye, TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti

14.30 Euro Bölgesi, ECB Para Politikası Toplantı tutanakları

15.15 ABD, Mayıs ayı ADP özel sektör istihdamı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

17.00 ABD, Mayıs ayı ISM imalat PMI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu